* Ambassador Slavko Matanović presented letter of credence to King Abdullah II, the king of the Hashemite kingdom of Jordan.
Ambassador Matanović conveyed to King Abdullah II the greetings of the Chairman of the Presidency of Bosnia and Herzegovina Željko Komšić.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Ambasador Matanović predao akreditivna pisma predsjedniku Republike Irak Rashidu

Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Irak sa sjedištem u Ammanu Slavko Matanović predao je 30. aprila 2024. godine akreditivna pisma predsjedniku    Republike  Irak Abdulu Latifu Rashidu.

Tokom svečane ceremonije ambasador Matanović prenio je predsjedniku Iraka srdačne pozdrave, poštovanje i najbolje želje od strane članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine te izrazio iskrenu želju za jačanjem bilateralnih odnosa između dvije države. Ovaj značajan događaj predstavlja još jedan korak u afirmaciji i produbljivanju dobrih i prijateljskih veza između Bosne i Hercegovine i Republike Iraka.

Pored niza susreta koje je imao sa iračkim zvaničnicima ambasador Matanović se tokom službene posjete Republici Irak sastao sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Republike Irak Fuadom Hussinom, kojem je predao kopije akreditivnih pisama.

Ambassador Matanović presented letters of credence to the President of the Republic of Iraq Rashid

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ambasador Slavko Matanović se sastao sa jordanskim ministrom Mohammadom Khalailehom

Ambasador Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Slavko Matanović sastao se 13. maja 2024. godine sa ministrom vakufa, islamskih poslova i svetih mjesta Hašemitske Kraljevine Jordan Mohammadom Khalailehom.

Na sastanku je istaknuto da izvrsna saradnja između Bosne i Hercegovine i Hašemitske Kraljevine Jordan predstavlja važan aspekt odnosa dviju država. Ambasador Matanović je zahvalio jordanskom ministru na toploj dobrodošlici te istakao podršku koju je Bosna i Hercegovina dala jordanskom prijedlogu rezolucije u UN-u, koja se odnosi na rat u Gazi. Također, naglašena je solidarnost naroda Bosne i Hercegovine s palestinskim narodom i izražena želja za što skorijim okončanjem sukoba.

Ministar Khalaileh upoznao je ambasadora s nadležnostima i ulogom Ministarstva koje rukovodi islamskim vakufima, poslovima džamija i religijskim vođenjem. Posebno je naglašena uloga Ministarstva u upravljanju i zaštiti islamskih svetih mjesta u Jeruzalemu, pri čemu je centralna pozornost na džamiji Al-Aqsa.

Važnost učenja arapskog jezika i razmjene studenata između dvije zemlje, te namjera za poboljšanjem saradnje u toj oblasti posebno su naglašeni tokom susreta. Na kraju sastanka, ministar Khalaileh je uručio posebnu plaketu Ministarstva ambasadoru Matanoviću.